UN DEPUTAT A SESIZAT CCM: ESTE REGRETABIL CĂ, ÎN CONDIȚIILE UNEI PANDEMII, SUNTEM NEVOIȚI SĂ CONTESTĂM UNELE ACȚIUNI ALE GUVERNULUI

Deputatul independent Alexandru Oleinic a sesizat Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), solicitând verificarea constituționalității Legii privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative, informează TRIBUNA.

„Cu alte cuvinte,  anularea  proiectului  de lege nr.143 înregistrat în Parlament la 1 aprilie 2020,  prin care Guvernul își asumă răspunderea asupra unor modificări în legislație.  Este regretabil că în condițiile unei pandemii, când trebuie să ne axăm pe măsuri și acțiuni eficiente de combatere a acesteia, suntem nevoiți să contestăm unele acțiuni ale Guvernului, care folosindu-se de situație, pe lângă unele acțiuni necesare, include și un șir de ”inițiative”, care nu au nimic comun  cu combaterea pandemiei, susținerea economiei, cetățenilor, mediului de afaceri, etc. – mă refer la  reducerea unor taxe locale pe resurse naturale, celor ce țin de prospecțiuni geologice, lemn și resurse naturale, taxa de zbor în mărime de 4,5 euro și pentru cine, impozitarea portării numerelor, modificarea legii de plată a accizului la magazinele duty free, care trezește mari nedumeriri, comercializarea produselor de tutungerie și prelungirea cu un an a unor prevederi legate de lupta contra fumatului și protecția minorilor etc. Desigur, controverse și discuții au stârnit unele prevederi incluse în proiectul legii. Dar ținând cont de faptul că în cazul dat nu pot fi contestate doar careva inițiative/propuneri ale documentului, deoarece Guvernul și-a asumat răspunderea per ansamblu pe acest act, am solicitat verificarea constituționalității întregii Legi…”, a scris Oleinic, pe blogul său.

În opinia sa, prin aceste acțiuni a fost sfidat complet bunul simț în raport cu populația și Legislativ. „Legile se adoptă de Parlament. Dar înainte de adoptare, proiectele se dezbat. Dezbaterile sunt organizate inclusiv și pentru ca atât societatea, cât și parlamentarii, să înțeleagă ceea ce se propune, iar ultimii – să și voteze în cunoștință de cauză. La noi totul a fost invers. În aceste condiții consider că asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului pentru proiectul Legii nu a avut loc din cauza că ședința nu a fost deschisă din lipsa cvorumului, iar Prim-ministrul nu a prezentat în fața deputaților proiectul cu pricina. Deci, nu a fost respectată procedura descrisă în Hotărârea Curții Constituțională nr.28 din 2011. În această ordine de idei, unica modalitate privind verificarea legalității procedurilor și legii prin care Guvernul și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului este depunerea acestei sesizări la Curtea Constituțională”, a conchis Oleinic.

https://tribuna.md/2020/04/07/un-deputat-a-sesizat-ccm-este-regretabil-ca-in-conditiile-unei-pandemii-suntem-nevoiti-sa-contestam-unele-actiuni-ale-guvernului/

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here

один × три =