
În Parlament, la ședința plenară, printre altele, discutând proiectul pentru modificarea Legii nr. 171/2010 cu privire la asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, deputații și-au adus aminte de Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Irigare. Doar printre altele…
Când unul din deputați a întrebat unde-i Strategia de ce nu a fost examinată, discutată, etc și apoi de venit cu modificări a legilor care vizează domeniul, un alt legiuitor … ”bun” Alexandr Trubca, președinte al comisiei agricultură, anterior consilier la instituții departe de sectorul agrar, luând inițiativa în ”mâinile sale” a declarat franc – nu e treaba deputaților să facă strategii, ele trebuie să vină de la minister…
Mai direct a fost secretarul de stat de la ministerul agriculturii, care a anunțat în plenul Parlamentului că instituția, elaborând Strategia de dezvoltare a sectorului agrar, a preluat proiectul Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Irigare, elaborat de Comisia specială a Legislativului și prezentat spre aprobare în luna iunie 2021, și la încorporat în acest document, transformându-l într-un capitol sau ulterior program…
Prin aceste afirmații am primit și răspuns la întrebarea de ce noua majoritate parlamentară a declarat ”nul” 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚̂𝐫𝐞 𝐧𝐫.𝟏𝟒𝟗 𝐝𝐢𝐧 𝟎𝟑.𝟎𝟔.𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐞𝐢 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐫𝐢𝐠𝐚𝐫𝐞 𝟐𝟎𝟑𝟎, 𝐢̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐀. 𝐎𝐥𝐞𝐢𝐧𝐢𝐜, 𝐈𝐮. 𝐑𝐞𝐧𝐢𝐭̦𝐚̆, 𝐕𝐥. 𝐁𝐨𝐥𝐞𝐚, 𝐌. 𝐏𝐚𝐜𝐢𝐮, 𝐍. 𝐂𝐢𝐮𝐛𝐮𝐜… A fost o decizie cu bătaie lungă a unor ”oameni buni”…
De la momentul inițiativei legislative de creare a Comisiei speciale pentru elaborarea Strategiei până la înregistrarea proiectului în Parlament au avut un singur scop — crearea bazei legislative pentru dezvoltarea sectorului de irigare, în particular, și a unei agriculturi competitive, durabile, în ansamblu, adaptată la schimbările climatice și de alt ordin. Apropo, ca să cunoască tânărul deputat – Comisiile speciale se creează de Parlament în cazul apariției unor probleme/chestiuni de interes/importanță națională și au drept scop de a veni cu unele soluții menite să contribuie la soluționarea acestora. În cazul nostru la această Strategie au lucrat experți din țară și peste hotare, specialiști din instituții de stat, mediul academic, sectorul privat, organizații non-guvernamentale și străine, etc.
Acum trebuie să constat că rămânem în situația ca în proverb ”cu vin ai noștri, pleacă ai noștri…” Se inventează diferite amendamente, modificări sau alte schimbări la legi pentru binele unor actori, dar nicidecum nu se trece la modificarea radicală a întregului sector. Și acest lucru îl întâlnim nu doar în agricultură… Bine, ieri seara, când am rămas fără lumină a început să plouă, dar cine garantează că tot așa precipitații vom avea prin mai-iulie 2023 și nu va fi secetă? Acum câțiva ani tot s-au gândit că curent electric vom avea cu ”duiumul”…
În aceste vremuri de grea cumpănă pentru țară și oameni trebuie să fim buni, să depunem efort pentru a diminua problemele care apar tot mai frecvent, dar nu trebuie să fim ”buni” pentru unii ”oameni buni” din contul țării și cetățenilor.