Realizarea proiectului ”Apă Nord Moldova” (modernizarea și extinderea rețelei de apeduct Soroca- Bălți) a fost stopată!

O decizie în acest sens a fost luată încă la sfârșitul anului 2017… Și toate acordurile de susținere financiară a proiectului de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Fondul de Investiții în Vecinătate, în valoare de 10 milioane euro fiecare, … au fost un PR bun pentru unii guvernanți și … un vis nerealizat de acces la apă de calitate pentru cca 400 mii de cetățeni din 7 unități administrative din nordul țării.

Într-un răspuns la interpelare, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, indică că nerealizare acestor înțelegeri a fost cauzată de datoriile istorice acumulate de întreprinderi care urmau a fi antrenate în implementarea proiectului, imposibilitatea creării operatorului regional, deoarece ÎIS ”Acva Nord” cu toate datoriile și intrarea ei în procesul de insolvabilitate nu putea fi înregistrată drept operator regional, etc. ”Ținând cont de faptul că, ultima dată disponibilă pentru alocarea împrumutului este 31 decembrie 2018, iar realizarea condițiilor enumerate nu va fi posibilă în această perioadă de timp, în urma consultărilor cu oficiul Primului-ministru, s-a decis necesitatea stopării, în condițiile actuale, a proiectului ,,Apa Nord Moldova„. Creditorii externi au fost informați despre intențiile menționate, prin scrisoarea nr. 01/01-1846 din 01.12.2017”, se indică în răspunsul ministrului (textul după original).

Mai sunt indicate un șir de proiecte care pot fi catalogate drept locale, realizate în ultimul timp, dar nimic DESPRE CE FACE MAI DEPARTE CU PROIECTUL ”APĂ NORD MOLDOVA”?

Va răspunde cineva pentru pierderea celor câteva zeci de milioane de euro (o parte bună sub formă de grant!) oferite de partenerii de dezvoltare, pentru managementul prost atât în abordarea strategică a proiectelor de interes național, cât și în gestionarea patrimoniului, întreprinderilor, etc.

Dar ce facem cu banii învestiți din bugetul național și cele locale în acest apeduct? Așteptăm când totul va rugini sau va fi dus de ”antreprenori” la metalolom (fier uzat)?

Deja am adresat mai multe interpelări, încercând să obțin, în cea mai mare măsură, răspunsul șa întrebare CE FACEM MAI DEPARTE CU SOROCA-BĂLȚI? Până când nu am primit nici un răspuns la această întrebare.  Deci, următoarea interpelare va conține o singură întrebare – CARE SUNT VIZIUNILE MINISTERULUI AGRICULTURII, DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI MEDIULUI, AGENȚIEI ”APELE MOLDOVEI” PRIVIND UTILIZAREA DE MAI DEPARTE A APEDUCTUL SOROCA-BĂLȚI?

file:///C:/Users/Alexandr.Oleinic/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/Content.Outlook/Y9IS9CRO/15-05-596%2006.02.2020.pdf

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − saisprezece =