Propun acordarea ajutorului de stat sub formă de alocații bugetare unice producătorilor agricoli pentru compensarea accizului la motorină

Am înaintat Parlamentului Republicii Moldova, cu titlu de inițiativă legislativă, proiectul de lege privind  acordarea ajutorului de stat sub formă de alocații bugetare unice producătorilor agricoli pentru compensarea accizului la motorină. Prin prezenta inițiativă legislativă propun, începând cu anul 2020, instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin eliminarea impozitării motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătățiri funciare.

Consider că în condițiile climaterice care s-au format în ultimii ani, în special, datorată incidentelor de mediu manifestate, aceste alocații vor contribui nu doar la reducerea costurilor de producție, dar și la creșterea rentabilității activităților agricole. Mai mult, prin realizarea acestor măsuri se creează premise pentru respectarea calendarului lucrărilor agricole mecanizate, potrivit tehnologiilor specifice, cu efect implicit asupra nivelului recoltelor obținute.

Astăzi cheltuielile în agricultură sunt suficient de mari, valoarea totală a cheltuielilor bugetului de stat pentru agricultură, silvicultură și piscicultură a fluctuat, în ultima perioadă, de la 1,7% (2009) la  1,4% (2013) din PIB. Acest fapt se datorează situației economice deprimate și lipsei de spațiu fiscal pentru majorarea cheltuielilor.  Potrivit unor estimări, anual în Republica Moldova se consumă 111 litri motorina/ha sau 250.000 tone. Acciza la motorină constituie 2508 lei/tona  sau  cu 228 lei/tona mai mult decât în 2019. Astfel, fermierii din Republica Moldova vor plăti accize pentru motorină în anul 2020 în sumă de  627.000.000lei. Datorită creșterii accizei în 2020 de la 2280 lei la 2508 lei fermierii vor plăti suplimentar cu 57mln. lei mai mult decât în 2019.

În aceste condiții, este imperios necesară susținerea  sectorului agricol prin măsura de compensare a accizei la motorina utilizată în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătățiri funciare. Noi, am adoptat Legea cu privire la ajutorul de stat încă în anul 2012, dar nu am avut exemple de acordare a ajutorului de stat în mod direct întru susținerea unor sectoare importante ale economiei naționale sau din alte domenii, măsuri aplicate și în cadrul Uniunii Europene.

Propun acordarea ajutorului de stat sub formă de alocații bugetare unice producătorilor agricoli pentru compensarea accizului la motorinăPropun acordarea ajutorului de stat sub formă de alocații bugetare unice producătorilor agricoli pentru compensarea accizului la motorină Propun acordarea ajutorului de stat sub formă de alocații bugetare unice producătorilor agricoli pentru compensarea accizului la motorină Propun acordarea ajutorului de stat sub formă de alocații bugetare unice producătorilor agricoli pentru compensarea accizului la motorină

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + doisprezece =