Producătorii agricoli ar putea beneficia de compensații la achiziția motorinei

Chișinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Producătorii agricoli ar putea beneficia de un ajutor de stat sub formă de alocații bugetare unice pentru compensarea accizului la motorină. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de deputatul independent Alexandr Oleinic, comunică MOLDPRES.

Alesul poporului propune ca, începând cu anul 2020, să fie instituită o schemă de ajutor de stat pentru compensarea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin eliminarea impozitării motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. “Aceste alocații vor contribui nu doar la reducerea costurilor de producție, dar și la creșterea rentabilității activităților agricole. Mai mult, prin realizarea acestor măsuri se creează premise pentru respectarea calendarului lucrărilor agricole mecanizate, potrivit tehnologiilor specifice, cu efect implicit asupra nivelului recoltelor obținute”, a opinat Oleinic.

În proiect, deputatul indică că, anual, în Republica Moldova se consumă 111 litri motorină pentru prelucrarea unui hectar de teren sau 250.000 tone pentru toată suprafața prelucrată. Acciza la motorină constituie 2508 lei/tona, cu 228 lei mai mult decât în 2019. Astfel, fermierii din Republica Moldova vor plăti accize pentru motorină în anul 2020 în sumă de 627 milioane de lei, cu 57 mln de lei mai mult decât în 2019.

„În aceste condiții, este imperios necesară susținerea sectorului agricol prin măsura de compensare a accizei la motorină. Noi am adoptat Legea cu privire la ajutorul de stat încă în anul 2012, dar nu am avut exemple de acordare a ajutorului de stat în mod direct întru susținerea unor sectoare importante ale economiei naționale sau din alte domenii, măsuri aplicate și în cadrul Uniunii Europene”, a conchis Oleinic.

https://www.moldpres.md/news/2020/02/04/20000925

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + one =