Despre interpelările deputaților…

Adresarea interpelărilor de către deputați membrilor Guvernului, diferitor instituții de stat sau altor organizații este una din sursele de documentare din prima sursă privind stare lucrurilor într-un domeniu sau altul, ca apoi, în baza informațiilor obținute, a pregăti inițiative legislative de îmbunătățire a cadrului legal, etc.

Dar totul este bine și frumos doar pe hârtie, deoarece în realitate lucrurile stau mult mai prost. Și dacă neprezentarea răspunsurilor devine o normă pentru autorități, inclusiv, cu părere de rău, pentru Cancelaria de stat și ministere (peste 22% de interpelări au rămas fără răspuns), atunci conținutul acestor răspunsuri, în multe cazuri, generează mai multe întrebări, decât acces la informația solicitată.

Unii funcționari de rang înalt se plîng pe lipsa cadrelor calificate, funcții vacante, etc… Atunci care este logica moratoriului Guvernului asupra angajării noilor funcționari în ministere? Circa 9000 de funcții vacante constituie o catastrofă pentru instituțiilor de stat, transformându-le în multe cazuri în unele practic nefuncționale sub toate aspectele. Și încă un moment – ce facem cu tinerii specialiști, absolvenți ai instituțiilor superioare de învățământ? Automat îi ”recrutăm în armata șomerilor” sau … la munci peste hotare? Cine va răspunde pentru irosirea banilor publici alocați pentru educație?

Mai mult, se creează impresia că acest status quo este susținut de conducătorii instituțiilor, tehnocrați investiți în funcții de aceiași deputați!!! Unii miniștri, conducători de agenții și instituții, prin intermediul diferitor asistenți și consilieri, invocă diferite motive pentru a se eschiva de la o discuție sau întrevedere, chiar dacă ai propuneri pentru dezvoltarea agriculturii, protecția mediului, etc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 2 =