UN DEPUTAT PROPUNE DOUĂ AMENDAMENTE LEGISLATIVE: „VOR CONSTITUI UN SPRIJIN REAL ÎNTREPRINDERILOR CARE PROCESEAZĂ PRODUSELE AGRICOLE”

Deputatul independent, Alexandru Oleinic a comunicat că, Comisia economie, buget și finanțe a examinat un set de proiecte, înaintate de Guvern, care au drept scop implementarea unui set de măsuri în lupta cu pandemia de Coronavirusși-n context a vorbit despre două amendamente pe care le-a propus pentru susținerea întreprinderilor care procesează produsele agricole, informează TRIBUNA.

„În linii mari, multe dintre ele puteau deja să fie în vigoare, dacă nu era istoria cu asumarea răspunderii de către Guvern, recunoscută neconstituțională de Curtea Constituțională după sesizările înaintate de un grup de deputați, inclusiv subsemnatul. Cu părerea de rău în cadrul ședinței majoritatea parlamentară din Comisia economie, buget și finanțe nu acceptă amendamentele propuse de deputații care nu fac parte din ea… Președintele comisiei argumentează această prin faptul că Guvernul nu are timp să se expună pe marginea acestora… Drept rezultat, iarăși mergem cu întârziere…”, a scris Oleinic, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, cuvântul final va fi spus de forul legislativ. „Până când am prezentat înaintat două amendamente. Și anume: La proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative (nr.155 din 17.04.2020) – Art. II – Codul fiscal nr.1163/1997 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediție specială din 8 februarie 2007), cu modificările ulterioare, la articolul 96, litera b) am propus ca la liniuța întâi  cifra „15%” se substituie cu cifra „10%” (la serviciile de cazare, indiferent de categoria de confort, în hotel, hotel-apartament, motel, vilă turistică, bungalou, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, sat de vacanță sau tabără de vacanță, care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei); precum și completarea o liniuță nouă cu următorul cuprins: ”- 8% pentru întreprinderile care procesează produse agricole”. Consider că după ce industria turismului, care timp de ultimii 10 ani a înregistrat o creștere continuă, în condițiile unei pandemii de COVID-19 este prima care a primit lovitura economică. A doua propunere (privind 8%) este bazată pe unele estimări care arată că situația de urgență a afectat cel mai dureros agricultura. După trei ani de creștere consecutivă, în anul 2019 sectorul agricol a înregistrat un rezultat negativ (-1,9%). Această evoluție a fost determinată, în special, de scăderea producției animaliere (-6%), fiind în diminuare atât producția (creșterea) vitelor și păsărilor, producția de lapte, cât și producția de ouă. Volumul producției vegetale a fost aproape la nivelul anului 2018 (-0,3%). A fost în creștere producția de floarea soarelui, legume de câmp, cartofi, iar în descreștere – grâul, sfecla de zahăr, strugurii, fructele, pomușoarele”, a scris Oleinic.

Alexandru Oleinic a menționat că, cel de-al doilea amendament la proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 nr.172/2019 (nr.156 din 17.04.2020), pentru susținerea mai eficientă a sectorului agricolpresupune majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii până la 2 miliarde lei și modificarea conceptului de subvenționare la subvenții per/ha pentru motorină, pentru pesticide și îngrășăminte.

„Consider că amendamentele propuse vor constitui un sprijin real întreprinderilor care procesează produsele agricole. Apropo, și ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, a menționat că propunerile sunt foarte importante, în special pentru sectorul de procesare, dar a dat de înțeles că este contra introducerii pentru moment a modificărilor propuse, specificând că un grup de lucru examinează problemele abordate în amendamente și va veni cu propuneri pentru viitor…”, a conchis Oleinic.

https://tribuna.md/2020/04/23/un-deputat-propune-doua-amendamente-legislative-vor-constitui-un-sprijin-real-intreprinderilor-care-proceseaza-produsele-agricole/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − doisprezece =