Cu acordul CNPF, Banca Națională poate deveni un ”mega-regulator”

În cadrul ședinței de ieri al Comisiei economie, buget și finanțe au fost mai multe discuții contradictorii pe marginea proiectului de lege potrivit căruia  toate atribuțiile privind licențierea/autorizarea/emiterea avizului pentru înregistrarea de stat, reglementarea și supravegherea activității asiguratorilor, reasigurtorilor, a Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule, a asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancare – atribuții exercitate în prezent de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), se trec în competența Băncii Naționale a Moldovei, începând cu 1 iulie 2023.

Proiectul de lege, în opinie mea, creează, prin concentrarea atribuțiilor de reglementare a domeniului bancar și non-bancar un singur ”mega regulator” – Banca Națională a Moldovei – condiții neconcurențiale în raport  cu  sistemul bancar și cel non-bancar.  În plus, evenimentele din ultimii 7 ani din sistemul bancar cu implicarea BNM nicidecum nu răspund așteptărilor  sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și nici ale  economiei naționale.

Astăzi, în condițiile sistemului existent, ÎMM, întreprinderile din sectorul businessului național, persoanele fizice și alte entități au în comun un portofoliu de circa 10 mlrd lei, creând o concurență reală sectorului bancar. Desigur, sunt și probleme serioase în domeniul dat, dar pentru a decide lichidarea lor este necesară opinia organelor abilitate ale statului, în special a CNPF. Nu consider corectă decizia de a transfera  responsabilitățile către BNM, structură care impune băncilor comerciale un șir de regulamente și  reglementări, care, într-un final, îngrădesc accesul agenților economici  la bani ieftini, de lungă durată și eficienți.

În opinia mea, BNM trebuie să creeze condiții pentru ca agenții economici din țară să beneficieze de acces la surse financiare pentru creditarea investițiilor tehnologice, măcar comparabile cu cele din țările cu piețe de desfacere în  care dorim să ajungem, dar nu cu o dobândă  de 3-4 ori mai mare  și cu un termen de până la 3-5 ani. Este imposibil să faci concurență cu  marfa produsă cu bani scumpi, indiferent de domeniu.

În cadrul dezbaterilor, autorii proiectului de lege au invocat preluarea practicii mai multor state europene, dar fără a menționa că rata dobânzii la creditele din  aceste țări este de 1,5 – 3%, pe când în Republica Moldova băncile comerciale  oferă credite la o rată de câteva ordine mai mare.

Astăzi 80% din viitorul economiei naționale depinde de BNM.  Un regulator-monopolist, în primul rând,  înseamnă responsabilitate și eficiență, și nu îndeplinirea cerințelor/indicațiilor unor instituții internaționale cu ochii închiși.

În cadrul discuțiilor din cadrul CEB a proiectului de lege am rămas surprins de poziția CNPF, care cu ușurință și fără nici un argument au  acceptat modificările propuse și pierderea unor responsabilități atât de importante, nemaivorbind de termenii de implementare – 1 iulie 2023. Nimeni nu a putut răspunde ce se va întâmpla cu aceste sectoare în acești 3 ani de zile în care practic CNPF deja a cedat funcțiile și obligațiunile, iar BNM încă nu le-a preluat. Cine reglementează sectorul?

În această ordine de idei, am propus un amendament la proiectul de lege nr. 377, prin care voi insista asupra menținerii funcțiilor de reglementare a activităților de supraveghere a sistemului non-bancar, în particular a activității de asiguratori, reasiguratori, a Biroului Național a Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova și a asociațiilor de economii și împrumut, în competența Comisiei Naționale a Pieței Financiare și efectuarea  unui studiu independent în domeniile enunțate pentru identificarea soluțiilor optime și eficiente de reformare a sectorului financiar.

Cu acordul CNPF, Banca Națională poate deveni un ”mega-regulator”

Cu acordul CNPF, Banca Națională poate deveni un ”mega-regulator”

Articolul precedentUn grup de experți va fi implicat în elaborarea Programului național de irigare
Articolul următorDEPUTATUL INDEPENDENT, CARE NU CONSIDERĂ CORECTĂ O DECIZIE A COMISIEI ECONOMIE, BUGET ȘI FINANȚE: „NIMENI NU A PUTUT RĂSPUNDE…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + saisprezece =