Ce facem cu TVA-ul achitat de agricultori?

Agricultura Republicii Moldova este influențată în mare parte de mai mulți factori, printre care se numără degradarea solului și condițiile climatice — seceta devenind un fenomen foarte frecvent în ultimii ani.

În condițiile în care  producția agricolă (90%) este reprezentată de 7 produse – cereale, struguri, legume, fructe, porcine, lapte și păsări de curte –  este evident că cerealele (inclusiv grâul, orzul, porumbul și floarea-soarelui) sunt primele pe lista  culturilor supuse riscurilor climatice.

Reducerea dependenței  agriculturii de astfel de fenomene este o provocare majoră pe termen mediu și lung în acest sector.  În context statul ar trebui să intervină cu măsuri eficiente de facilitare a accesului producătorilor agricoli la resursele financiare necesare pentru moment.

Una din aceste măsuri ar putea fi nu alocarea mijloacelor de la bugetul de stat, dar gestionarea eficientă a Taxei pe Valoarea Adăugată, achitată de producătorii agricoli, care, procurând carburanți, chimicale și alte mărfuri și servicii, achită  TVA în mărime de 20%, iar TVA la comercializarea produselor agricole este de 8%.

Astfel, întreprinderile agricole care produc și livrează produse pe teritoriul țării, acumulează în cont sume mari de TVA, plătite în avans la bugetul de stat. La moment, prevederile Codului fiscal  stabilesc restituirea TVA doar la livrările de mărfuri efectuate la export  și în cazul  efectuării investițiilor (cheltuielilor) capitale.

În această ordine de idei și pornind de la faptul că producătorii agricoli din sate, deși duc lipsă de mijloace financiare, sunt impuși prin lege să achite TVA la procurarea materialelor și serviciilor, contribuind la formarea veniturilor la bugetul de stat,  am înaintat Guvernului Republicii Moldova  o interpelare privind sumele TVA acumulate în cont de producătorii agricoli la situația din 01.06.2020. 

În baza informației solicitate voi veni cu propuneri legislative privind gestionarea eficientă a fiscalității în agricultură, mă refer la mecanismul de restituire a TVA.

 

 

Articolul precedentDeputat: Prețurile la produsele petroliere pe piața internațională au cunoscut scăderi dramatice. Și doar în Republica Moldova „totul e bine și frumos”…
Articolul următorInițiativă Alexandr Oleinic – crearea Comisiei speciale pentru elaborarea Programului Național de irigare a terenurilor agricole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 16 =