Am propus revenirea la formula când prețurile la carburanți sunt plafonate de ANRE

La 29 ianuarie curent, am înaintat cu titlu de inițiativă legislativă, proiectul  de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 461 din 30.07.2001 privind piața produselor petroliere, în care propun ca procesul de stabilire a prețului de comercializare a produselor petroliere și a gazului lichefiat să fie gestionat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Inițiativa vine drept rezultat al majorărilor înregistrate la începutul lunii ianuarie 2020, care ne demonstrează în mod practic că modificările aplicate de către Parlament în iulie 2018, la Legea nr. 461 din 30.07.2001, prin care se lăsa la latitudinea importatorilor și comercianților de produse petroliere stabilirea prețurilor, sunt nejustificate. Consider că modificarea de acum doi ani a fost mai mult o decizie politică, promovată de anumite forțe, care, într-un final a dus la defuncționalizarea pieței petroliere, inclusiv prin prețul exagerat la produsele petroliere, prețuri necorelate în raport cu evoluțiile de pe piața regională și internațională, prețuri necorelate la calitatea produselor petroliere, etc.

Consider că amendamentele propuse în proiectul de act legislativ sunt orientate spre limitarea abuzurilor din domeniu prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață. Mai mult, modificările propuse vor contribui la crearea unui mediu concurențial mai echitabil pe piață, în special în raport cu companiile mici, asigurarea stabilirii unor prețuri cât mai juste la aceste produse, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts), evitând orice reticențe pe această piață, stabilirea unor prețuri la produsele petroliere în strictă concordanță cu calitatea acestora, luând în considerare cotațiile Platts, etc.

Mă bucur că problema respectivă este și în vizorul Guvernului, care recent a format un grup de lucru mandatat să analizeze situația de pe piața petrolieră și să vină cu soluții.

Am propus revenirea la formula când prețurile la carburanți sunt plafonate de ANREAm propus revenirea la formula când prețurile la carburanți sunt plafonate de ANREAm propus revenirea la formula când prețurile la carburanți sunt plafonate de ANRE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − four =