Am devenit mai aproape de UE, dar aceasta este doar un început de cale…

Ziua de ieri va rămâne drept una istorică pentru Republica Moldova. Am devenit mai aproape de UE ca niciodată, statutul de țară candidată făcând parcursul nostru european ireversibil. Simbolismul acestui moment istoric crește și mai mult odată cu faptul că decizia a fost votată în ziua când în urmă cu peste trei decenii a fost adoptată declarația de suveranitate a Republicii Moldova.

Dar, aceasta este doar un început de cale până la transformarea sintagmei ”candidat” în cea de membru. Avem foarte mult de lucru, care trebuie început nu  mâine,  peste o săptămână sau nu știu cât timp. Dacă nu l-am început ieri, atunci trebuie azi. Și pentru aceasta este nevoie de o consolidare a tuturor forțelor, a întregii societăți. Nu este timpul când să umblăm cu declarațiile și laude cine a făcut mai mult, ale cui sunt meritele, etc. Trebuie să înțelegem și recunoaștem clar, fără a diminua  eforturile guvernării de astăzi, că  războiul din Ucraina și criza de securitate din regiune au accelerat parcursul nostru european, decizia structurilor UE.

Astăzi problema consolidarea societății, implicării tuturor forțelor sănătoase în procesele de reformare a statului devine una crucială pentru Republica Moldova, deoarece, într-o societate democratică, guvernările se mai schimbă, dar linia directorie de dezvoltare a țării trebuie să rămână una constantă și ireversibilă. Mai mult, pentru anihilarea tezei că am devenit țară candidat grație Ucrainei, cărei, să fim sinceri până la urmă, trebuie săi datorăm o parte din decizia finală de acordare a acestui statut, avem nevoie de o concentrare maximă pentru a implementa în practică cerințele față de un stat candidat. Și, în context, poate este momentul de a schimba organigrama Guvernului, creând un minister/agenție sau altă structură care se va ocupa direct cu problema integrării europene, va duce acest dosar de la ”a” până la ”z”. Nu este o tentativă de a diminua aportul și potențialul MAEIE, dar în realiile noastre, existența unu asemenea, să-l numim, ”centru de comandă”, cred că ar fi foarte binevenită și va eficientiza atât procesul de modernizarea a legislației naționale, programelor de reformare, cât și asimilarea a fondurilor oferite de UE.

Calea spre UE nu este scurtă și ușoară. Dar, începând cu ziua de azi ”balonul  este pe partea noastră de teren” și cum vom folosi această oportunitate depinde de noi. Personal, cât și Partidul Popular, am fost permanent pentru parcursul european al țării noastre, am crezut în Moldova și credem în ea!

Articolul precedentPloile de care are nevoie Moldova se pierd prin niște cabinete
Articolul următorAlexandru OLEINIC: ”Parcursul european este ireversibil”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

treisprezece − four =