Alexandru Oleinic: ”Pentru a face față epidemiei de coronavirus trebuie să intervenim cu măsuri anticriză urgente”

Epidemia de coronavirus, care continuă să se răspândească, induce în panică societatea și începe a fi resimțită în toate domeniile social-economice. Declararea stării de urgență, care este o măsură binevenită pentru stoparea fenomenului de răspândire, are și o altă dimensiune – cea economică, care ar putea duce la prăbușirea multor segmente și companii ale economiei naționale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, coronavirusul a afectat deja peste 168 mii persoane la nivel global. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în China, urmată de Italia, Iran, Corea de Sud, Spania –  în total 148 de state și teritorii. În Republica Moldova pentru moment sunt confirmate 29 de cazuri…

În condițiile în care epidemia de coronavirus se extinde la cote alarmante și pe continentul european, statul Republica Moldova, care este o țără parlamentară,  forul legislativ este obligat să intervină în asemenea situații de criză atât cu  măsuri de sprijin pentru sănătatea populației, cât și pentru sectoarele și companiile care deja suferă sau vor avea de suferit în urma acestor măsuri. Dar cel mai important este necesar de intervenit  ca să încercăm să diminuăm la minim impartul asupra cetățenilor și să încercăm să  evităm criza eonomică.

Unele guverne europene au anunțat deja măsuri menite să scoată companiile din impas. Spre exemplu, Uniunea Europeană discută posibilitatea unui pachet comun de stimulare fiscală pentru a impulsiona economia și a evita recesiunea economică. În acest scop Comisia Europeană a desemnat echipe de experți care monitorizează îndeaproape situația producției, a comerțului, turismului și a piețelor mondiale, precum și efectul COVID-19 asupra acestor sectoare. În plus, Comisia Europeană se află în contact permanent cu ministerele de turism din statele membre, cu organizațiile internaționale specializate (OMT și OCDE) și cu reprezentanții sectorului turismului din UE (în special, prin intermediul unei rețele adhoc care reunește asociațiile profesionale din UE, în colaborare cu Comisia Europeană a turismului).

În România, o estimare a impactului epidemiei de coronovirus asupra afacerilor arată că peste 70% dintre companii nu au o strategie pentru astfel de situații. Dincolo de faptul că epidemia a dus la închiderea a numeroase fabrici din China, răspândirea coronavirusului în Europa, în țări precum Italia, este de natură să genereze blocaje semnificative pe lanțul economic.

Și în Republica Moldova, agenții economici deja bat alarma și sensibilizează despre confruntarea în activitarea lor cu două mari probleme – situaţia salariaţilor şi lichiditatea. În ceea ce priveşte situaţia salariaţilor, ei solicită intervenția statului cu măsuri de sprijinire a şomajului tehnic, iar la capitolul de  lichidităţii se solicită  măsuri de amânare a plăţilor, în primul rând, către stat și sistemul bancar.

În scopul evitării unor scenarii pesimiste pentru cetățenii noștri și economia națională, se impune adoptarea unui plan de măsuri anticriză, care să analizeze toate domeniile economiei naționale și să susțină întreprinderile aflate în dificultate și, îndeosebi, salariații acestor întreprinderi. Și pentru a scurta din timpul necesar pentru adoptarea unor astfel de măsuri, voi propune Parlamentului spre examinare proiectul de hotărîre a Parlamentului Republicii Molova cu privire la măsurile de diminuare a impactului negativ asupra economiei naționale din cauza epidemiei de coronavirus, care se va solda cu aprobarea unui plan anticriză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × doi =