Alexandru Oleinic: Limitarea vânzării carburanților – o presiune din partea unor companii petroliere

Politicianul Alexandru Oleinic a venit cu o reacție pentru Sputnik Moldova privind situația actuală de pe piața petrolului din Moldova.

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Deputatul Parlamentului de Legislatura a X-a Alexandru Oleinic a calificat drept presiune decizia unor petroliști de a limita cantitatea de combustibil comercializat în rețelele de benzinării din țara noastră.

Ceea ce se întâmplă acum este o presiune concretă din partea unor companii petroliere și a unor experți care susțin acțiunile acestea. Îmi pare rău că companiile petroliere, dorind să aibă o piață echitabilă și o concurență corectă, acum întreprind așa măsuri cum s-a întâmplat astăzi.”, a afirmat politicanul.

Alexandru Oleinic consideră că plafonarea nu este cea mai bună situație pentru o piață a produselor petroliere, însă metoda poate fi folisită ca un mecanism intermediar până la stabilirea unei piețe libere.

”Agitația care este astăzi în jurul la consumul de carburanți este nejustificată. Și nu este corect din partea celor care au folosit la maxim consumatorii”, a menționat el.

Oleinic este de părere că companiile petroliere trebuie să-și analizeze cheltuielile.

”Prin marja de cheltuieli trebuie să facă o concurență echitabilă, loială și transparentă, pentru ca consumatorii să aibă parte de un consum fără probleme. În mare parte, consumatorii sunt fermierii și sectorul agrar. Este o situație ieșită din comun dacă companiile petroliere pot să-și permită să creeze un deficit. Deficitul este nejustificat”, a spus politicianul.

Totodată, deputatul independent spune că nu vede premise pentru agitația de astăzi în jurul consumului de carburanți.

Noi vom avea produse petroliere. Eu nu văd bază și nu văd premise pentru a face așa o agitație. E artificial”, a adăugat deputatul.

În acest context, politicianul a criticat dur acțiunile petroliștilor respectivi.

În doi ani de pandemie, într-o situație atât de critică pentru toți, după două luni de campanie electorală, să-și permită un agent economic să facă presiune prin așa metode nu este corect”, a subliniat Oleinic.

Alexandru Oleinic este autorul proiectului de lege adoptat la începutul lunii aprilie privind modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere.

În proiect a fost propusă o formulă pentru calcularea prețurilor maxime la produsele petroliere.

Amintim că mai multe stații de alimentare cu combustibilul au început să vândă astăzi cantități limitate de benzină. Șoferii sunt alarmați, întrucât nu pot să facă plinul așa cum o fac de obicei. Una dintre rețelele de benzinării comercializează doar câte 10 litri de benzină către un șofer.

Read more: https://sputnik.md/opinie/20210714/35523252/Oleinic-Limitarea-vanzarii-carburantilor-o-presiune-din-partea-unor-companii-petroliere.html

Articolul precedentAlexandr Oleinic:”Cetățenii Republicii Moldova au dat de înțeles că-și doresc o schimbare”
Articolul următorPrilej de bucurie și de mângâiere la Cosăuți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 19 =